:::: MENU ::::
  • december 08, 2019


Program Mednarodno priznanje za mlade (MEPI) je mednarodno priznan program, ki mladim omogoča, da aktivno preživljajo svoj prosti čas. Mlade spodbuja, da v sproščenem vzdušju in v družbi vrstnikov ob mentorskih srečanjih sledijo svojim osebnim izzivom, pri čemer razvijajo svoje socialne veščine, vztrajnost, empatijo in druga pomembna področja življenja, ki v inštitucionalnem izobraževanju včasih ostajajo v senci. Prostovoljstvo, veščina in šport so tako tri področja, na katerih vsak mepijevec izbere svoj osebni cilj in ga vztrajno zasleduje v svojem prostem času. Ob tem pa je za večino gotovo najprivlačnejše četrto področje MEPI-ja, (pustolovska) odprava.

Dejavnosti potekajo na treh težavnostnih stopnjah, na bronasti, srebrni in zlati; na Gimnaziji Kranj izvajamo vse tri. Da lahko mepijevec napreduje na naslednjo stopnjo, mora na vsakem od treh področij – pri prostovoljstvu, športu in veščini – doseči osebno zastavljeni cilj ter pri tem izkazati zanesljivost in odgovornost; pogoj je tudi uspešno opravljena odprava.
Trajanje in zahtevnost dejavnosti se z vsako stopnjo povečuje.
Bronasta stopnja
Udeleženec vsako izmed treh dejavnosti opravlja vsaj 3 mesece, eno od njih pa vsaj šest mesecev. Odprava na bronasti stopnji traja 2 dni (1 nočitev).
Srebrna stopnja
Udeleženec vsako izmed treh dejavnosti opravlja vsaj 6 mesecev. Odprava pa na tej stopnji traja 3 dni (2 nočitvi).
Zlata stopnja
Tri osnovne dejavnosti udeleženec opravlja vsaj 12 mesecev. Odprava na zlati stopnji traja 4 dni (3 nočitve). Za razliko od prejšnjih dveh stopenj mora kandidat za zlato priznanje opraviti še izziv, imenovan projekt neznani prijatelj.

Več o MEPI dejavnosti si lahko ogledate na sledečih videih.